wtorek, 8 października 2013

82: Pieczona jaglanka budyniowa z prażonym jabłkiem na miodzie i orzechami włoskimi.

Pieczona jaglanka budyniowa o smaku brzoskwiniowym podana z prażonym jabłkiem na miodzie i orzechami włoskimi.
Po pięciu dniach w końcu się pojawiam z lekkim uśmiechem na buzi i lękami.W czwartek niestety zdjęcia mi nie wyszły, a na weekendzie siostra była na wycieczce i wzięła ze sobą aparat, więc już wiecie czemu mnie nie było :).Teraz na nowo mogę się cieszyć dzieleniem z wami moimi pomysłami na poranne śniadanie.Niedawno przyszło moje i siostry  zamówienie z allegro, a są to aromaty: herbatnikowy, bananowy, kokosowy, czekoladowy, chałwowy i toffi :)Oczywiście chałwowy i bananowy najlepszy.
Parę minut na blogowaniu i biorę się za naukę, a jest jej dzisiaj sporo.Myślę, że dam radę :)
_________________________________________________________________________________
Składniki:
- szklanka mleka + 1/4 szkl.
- 50g kaszy jaglanej
- coś do posłodzenia
- 20g budyniu o dowolnym smaku
- parę kropel aromatu
- jabłko 
- szczypta cynamonu
- łyżka miodu
Sposób przygotowania:
Piekarnik nastawić na 200 stopni.Szklankę mleka zagotować z kaszą, posłodzić do smaku.Po zgęstnieniu budyń rozpuścić w mleku i wlać do gotującej się kaszy.W osobnym garnuszku uprażyć jabłko z cynamonem i miodem.Przełożyć do naczynia żaroodpornego, posypać orzechami i piec 25min. 







6 komentarzy:

  1. uwielbiam takie pieczone cuda :))

    OdpowiedzUsuń
  2. Wow, to wygląda genialnie! Dzięki za przepis, mam nadzieję, że w weekend wypróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
  3. O mniam mniam :D A taki aromat chałwowy to ja poproszę :)

    OdpowiedzUsuń
  4. bardzo smaczny pomysł na jaglankę, jedne z najlepszych połączeń - jabłko, miód, cynamon i orzechy <3

    OdpowiedzUsuń